Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

$ 105 млрд. струват на застрахователите бедствията от 2011 г.

Земетресенията и останалите природни бедствия през 2011 г. са стрували на застрахователите рекордните 105 милиарда долара, сочат данни на най-големия презастраховател в света Munich Re, предаде Ройтерс. Това е повече от досегашния рекорд от 101 милиарда от 2005 г., когато ураганът “Катрина” опустоши Ню Орлиънс.

По-голямата част от щетите са от земетресенията в Япония и Нова Зеландия. Трагедията в Япония от 11 март, при която загинаха 16 000 души, е струвала на застрахователите 35-40 милиарда долара. 13 милиарда са изплатените от застрахователите щети, свързани със земетресението в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Общите икономически загуби от природните бедствия през изминалата година са за $ 380 милиарда, изчислява Munich Rе. Това също е почти двойно увеличение от предишния рекорд от 200 милиарда, отново от 2005 г.

Munich Re отбелязва, че вълната от природни бедствия от 2011 г. е изключително рядка и че през тази година са станали катастрофи, които се случват веднъж на 1000 години. В повечето случаи повечето щети от природни бедствия са свързани с лоши метеорологични условия.

Третото най-скъпо бедствие за застрахователите през 2011 г. са били наводненията в Тайланд, които бяха най-лошите от половин век насам. Те започнаха в края на юли и продължиха месеци наред. Застрахователите са изплатили щети, свързани с тях, за 10 милиарда долара, като общо загубите за икономиката си били за 40 милиарда долара. Това е и най-скъпото природно бедствие в историята на Тайланд, по данни на Munich Rе.

7,3 милиарда долара са изплатени във връзка с бурите и торнадата в САЩ през април, като общите щети от тях са за $15 млрд.

 

Публикувано в :: Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове::