Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Акционери скочиха срещу високи заплати

Акционерите в три големи европейски компании се вдигнаха на своеобразен бунт срещу високите заплати на компаниите, в които притежават дялове, съобщи Блумбърг. Необичайното явление бе наблюдавано на общите събрания на застрахователната компания Aviva, банката UBS и британската телекомуникационна компания Inmarsat. Повечето от акционерите протестират, че заплатите на висшите чиновници в компанията им не съответстват на представянето на фирмите на финансовите пазари и цените на акциите им.

54 % от акционерите на Aviva гласуваха срещу заплатите на шефовете в компанията. Същото се случи с 37 % от инвеститорите в UBS и 40 % от акционерите на Inmarsat. Недоволството се е увеличило гаволомно за една година, тъй като според специалисти за миналата година отрицателният вот е бил средно 6 %. Заради финансовата и дългова криза през последните години, големите компании изчисляват заплатите на шефовете си на базата на оперативните резултати, вместо според цената на акциите. Затова и акционерите са недоволни, че стойността на инвестициите им пада, докато заплатите на ръководството са повече от добри. От Aviva обещаха тази политика да се промени и заплатите и бонусите да са повече обвързани с представянето на пазарите.

Бунтът в Aviva е най-големия от 2009 г. насам, когато 59 % от акционерите в Royal Dutch Shell гласуваха срещу предложените заплати. Тогава и 90 % от притежателите на акции в Royal Bank of Scotland направиха същата стъпка.

Публикувано в :: Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове::