Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Apple плаща дивиденти за пръв път от 17 г.

Технологичният гигант Apple ще започне да изплаща дивиденти за пръв път от 1995 г. насам. Това обяви вчера шефът на компанията Тим Кук. Плащанията към държателите на акции са част от схемата за оползотворяване на натрупаните близо 100 милиарда долара свободни пари на компанията.

В края на миналата година Apple разкри, че разполага с 98 млрд. кеш, които още не е решила какво да прави. Според плановете, обявени вчера, част от тях ще бъдат върнати на акционерите под формата на дивиденти, а друга част ще се използват за обратно изкупуване на акции с цел намаляване на броя на акциите в продажба на компанията. Занапред акционерите ще получават дивидент от $ 2,65 за акция на всяко тримесечие. Тези плащания ще струват около 10 млрд. долара на година. Други 10 млрд. ще бъдат отделени за обратното изкупуване.

След съобщението цената на акциите на компанията достигна нов рекорд – $ 600,23. През 1995 г., преди Стив Джобс да се завърне в компанията, те се търгуваха за едва $ 10. През последните две седмици цената им расте прогресивно и заради пускането на новия iPad, който се очертава още по-успешен от предшествениците си.

 

Публикувано в :: Бизнес новиниИнтересноФинансови новини

Тагове::