Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

ЕС и САЩ на нож заради застрахователните регулации

Европейският съюз и САЩ са далеч от постигането на съгласие относно застрахователната регулация и това може да донесе много сериозни проблеми на европейските застрахователи, опериращи на американския пазар, пише „Файненшъл таймс“.

Отново става въпрос за директивата Solvency II, която трябва да влезе в сила през 2014 г. Когато това стане, европейските застрахователи, опериращи и в други страни, ще трябва да се подчиняват едновременно на нея и на местното законодателство. Изключения ще бъдат правени само за страни, чието местно законодателство се приема от Брюксел за еквивалентно на европейското. Тогава компаниите ще се подчиняват на местното законодателство. За такива страни вече са определени Япония, Бермудите и Швейцария. Най-големият застрахователен пазар САЩ обаче още е под въпрос. Американските регулации се разминават сериозно с европейските и двете страни в момента водят преговори те да бъдат синхронизирани.

Разговорите обаче не вървят много добре и Брюксел среща сериозна американска съпротива, обяснява Кевин Маккарти, президент на американската Национална асоциация на застрахователните комисари. Това е организация, занимаваща се със създаване на застрахователни стандарти и помощ на властите за прилагането и контрола над тях. Тя е управлявана от шефовете на застрахователните регулатори във всички американски щати.

По думите на Маккарти е глупаво, че Брюксел се опитва да окаже влияние на американското законодателство и да се опитва да промени местните правила. Той обяснява, че в САЩ са много скептични към някои аспекти на Solvency II.

„Не искам да кажа, че няма да научим нищо ново от пози процес. Но не мисля, че Европа е единственото място, от което може да се научи нещо. Не че не уважавам ЕС, но мисля че е меко казано странно да сравняват нашата система с нещо, което дори не е още в сила. Става въпрос за теоретична система, сравнявана със система, която е изпитана от десетилетия. Мисля, че е малко глупаво дори да обмисляш процес на уеднаквяване“, казва Маккарти. Той разказва и за директни конфронтации по време на скорошни срещи с представители на Брюксел по въпроса.

„Когато започнаха да казват „според правилата на Solvency II вие трябва да направите..“, аз им отвърнах „Искам само да напомня на моите уважавани колеги от Европа, че нямаме намерение да си правим и изпълняваме списък с нещата, които вие искате“, разказва той.

На фона на тези коментари, прогтозите на застрахователите за бъдещата им работа в САЩ стават все по-мрачни. Главният изпълнителен директор на Prudential Тиджеън Тиам предупреждава, че има риск американското крило на компанията да се окаже неспособно да продава каквито и да било продукти в резултат на това.

 

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове::