Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Кандидат за президент иска 75 % данък във Франция

Кандидатът за президент на френските социалисти Франсоа Оланд обяви, че в страната трябва да бъде въведен данък от 75 % върху доходите на най-богатите, съобщи Би Би Си. Оланд, който засега е фаворит за поста и води в проучванията пред Никола Саркози, обеща, ако бъде избран, да работи за въвеждането на подобна мярка.

Според Оланд всички, които имат годишен доход над 1 милион евро, трябва да дават три четвърти от доходите си на държавата, тъй като е невъзможно да имат такъв приход. В момента в страната има ограничение данъците да не надвишават 50 % от дохода.

Предложението бе заклеймено от политическите опоненти на Оланд, а преднината му пред Саркози в настроенията на избирателите вероятно се е стопила, предричат социолози. Изборите са на 22 април с балотаж на 6 май.

Оланд се оправда, че като дадат 75 % от доходите си на държавата, богатите французи ще постъпят патриотично. Изявлението обаче шокира дори собствените му приближени, които бяха изненадани от радикалния възглед, обявен публично. Министърката на бюджета във Франция Валери Пекрес пък коментира, че Оланд измисля нов данък всяка седмица, без да предложи и най-малко бюджетно съкращение. Другият кандидат за президент – центристкият Франсоа Бейру, също отхвърли идеята.

Публикувано в :: Без категорияИнтересноФинансови новини

Тагове::