Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Коректност, а не задължителни застраховки ще ни спасят от катастрофи

Задължителните застраховки на сградите са трудно постижима мярка и дори да бъдат приети, едва ли ще решат проблема с възстановяването от катастрофи. Това стана ясно вчера от пресконференция на Асоциацията на българските застрахователи.

Основна тема на разговорите бе „Съществува ли необходимост от  задължителна застраховка срещу риска от “Земетресение”,  както и на създаването на  Катастрофичен пул в България“.

От асоциацията обясниха, че подобно решение трябва да бъде взето след проучване и дискусия доколко подобен модел би бил приложим и работещ в България.

Трябва да не направи мащабно проучване на чуждия опит, за да се намери най-правилният модел на застраховане в страната ни, каза зам.-председателят на асоциацията Коста Чолаков.

Той посочи, че мненията за задължителното застраховане в бранша са разнопосочни. Като цяло обаче застрахователите смятат, че не трябва да се нарушава принципът на доброволността и всеки трябва сам да прецени дали и как да се грижи за имота си, каза председателят на асоциацията Данчо Данчев, изпълнителен директор на ЗАД Виктория. Освен това, задължителните застраховки вървят с някои възможни отрицателни ефекти, допълни Константин Велев, член на управителния съвет на АБЗ и член на УС на Дженерали Животозастраховане АД. Така например сигурността, че имат застраховка, може да накара хората да си спестят или отложат някои превантивни мерки и рискът за застрахователите да се увеличи. Това пък би довело до поскъпване на застраховката.

В същото време вече е налице порочна практика в задължителното застраховане на обществени сгради. Те масово се застраховат на суми, много по-малки от реалната им стойност, които при застрахователно събитие се оказват крайно недостатъчни за покриване на щетите.

До момента няма направени постъпки за законодателни промени във връзка със застраховането на сградите и не се водят преговори между застрахователите и държавата, казаха от АБЗ. От асоциацията уточниха, че са готови да откликнат във всеки момент, когато бъдат потърсени за мнения и становища по предложени инициативи.

Около 10 милиона лева се очаква да платят застрахователите за щетите от земетресението в София и Перник, казаха още от асоциацията. Досега са заведени около 3100 заявления за щети на обща стойност около 5 млн. лв. Данните са от 10 от 20 застрахователи, покриващи подобни щети. Ако се приеме, че и в останалите ситуацията е подобна, това означава общо застраховани щети за около 10 милиона лева. Няма статистика каква част от застрахованите имоти са частни.

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новини