Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Не съм беден, за да купувам скъпо…

Никой вече не се учудва от изявленията на някои от най-богатите хора на земята за почти безпрецедентната им скромност в разходите, понякога граничеща със стиснатост. От една страна те могат да си позволят да харчат хиляди долари всекидневно, от друга страна някои милиардери чак смущават със семплите си вкусове и ограничени харчове.

В условията на отминаваща финансова криза, обаче, техните навици могат да ни бъдат полезни и да ни научат на малко повече пестеливост.

Ето няколко съвета за по-икономично управление на разходите ни:

1. Домът ви може да е по-скромен. Всички гледаме с удивление и завист именията от десетки декари на богатите и известните. Струващи милиони палати с десетки спални и невероятни глезотийки ни карат да мечтаем и да правим невъзможни планове за просперитет. Но един от най-богатите на света милиардери – Уорън Бъфет – живее все още в петстайната си къща в Омаха, закупена преди 60 години за малко над 30 000 долара. Карлос Слим, най-богатият в момента според класацията на Форбс, също е в скромен дом от преди 40 години.

2. Колата ви също може да е по-скромна. Джим Уолтън, един от наследниците на клана Уол-март, кара 15 годишен пикап. Индийски тайкун се задоволява с Тойота Корола, създателят на ИКЕА е доволен от 10-годишното си Волво. Няма нищо лошо в това да можеш да си позволиш огромен гараж със скъпи возила, но за тези милиардери това просто не е интересно.

3. Използвайте обществен транспорт, карайте колело, ходете, когато имате среща в града. Милиардерите Джон Кадуел, Дейвид Черитън и Чък Фийни предпочитат прост начин на придвижване. От една страна, спестяват от разходите за гориво на огромните лимузини, не се притесняват за паркирането по натоварените централни улици, не плащат заплати на шофьори, а от друга страна си правят малка аеробна тренировка по средата на изморителния ден.

4. Някои от известните и богатите по света се превръщат в икони на модната индустрия (заплащайки голяма част от дизайнерските си дрехи и аксесоари на солидни цени). Но някои милиардери не виждат нищо лошо или безвкусно в навика си да носят дънки и тениски от обикновени магазини. Както се казва, хубавият кон и под скъсан чул ще го забележиш.

5. Фризьор – не, благодаря! Знаменитата прическа на Дейвид Бекъм – обръсната глава за стотици лири – не е винаги най-доброто решение според някои също толкова богати персони. Черитън и Кадуел се подстригват сами у дома си, без да се тревожат от мнението на префърцунените модни критици. От безгрижния си подход към външния вид те успяват да спестят около 7 200 долара годишно.

6. Карлос Слим, обявен за най-богатият човек за тази година, не притежава яхта или самолет. Той може да харчи по хиляда долара в минута през следващите сто години и все още да не успее да похарчи парите си. Но луксозните играчки сякаш просто не го влекат. Уорън Бъфет и още доста от богаташите по света не изпитват нужда да притежават луксозни предмети.

Не е лошо да вземем пример от тези милиардери – даже и да можеш да си позволиш нещо, това не значи, че всъщност имаш нужда от него. Във финансов план е по-важно как предпазваш спечеленото от теб (например с подходящи застраховки), а не как се опитваш да го покажеш и изхарчиш.

От Investopedia.com

Публикувано в :: Без категорияИзбраниИнтересно