Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Отмяна на Олимпиадата ще струва на застрахователите $ 5 млрд.

Ако Олимпийските игри в Лондон бъдат отменени заради терористичен акт или природно бедствие, това би струвало на застрахователите 5 милиарда долара, прогнозира най-големият презастраховател в света Munich Re, който осигурява голяма част от покритието на игрите.

В това число влизат разходите, които са направени за събитията, както и пропуснатите приходи на рекламодателите и медиите. От сметките на застрахователите ще трябва още да излязат обезщетения за работодателите и служителите. Не се покриват обаче откази или забавяния на събития, причинени от транспортни проблеми в британската столица.

Андрю Дъксбъри, мениджър на Munich Re в Лондон, обяснява: „Покритието, което компанията осигури на Световното в Южна Африка, е подобно на това при Олимпиадата, така че очаквам общото осигурено покритие да е подобно – около 5 милиарда долара“. В случай на застрахователно събитие, огромни суми ще трябва да бъдат изплатени на телевизиите, които плащат милиарди долари на Международния олимпийски комитет за права за излъчване. „Телевизиите по света са вложили огромни ресурси, за да е сигурно, че ще покажат откриването и закриването на игрите и моментът, в който Юсеин Болт ще се опита да защити титлата си на 100 метра“, обяснява Дъксбъри.

Рисковете, свързани с Лондон 2012, обаче са по-различни от тези при предишната Олимпиада в Пекин. В Китай основните опасности са били от земетресения и други бедствия, докато в Лондон е по-вероятно да станат наводнения, причинени от летни бури, или да има терористична атака.

Със сигурност обаче очакваният транспортен хаос в Лондон няма да бръкне в джоба на застрахователите, дори във връзка с него да бъдат отменени събития, обяснява Дъксбъри. „Всеки трябва да си предвиди допълнително време за пътуване и да се надява, че лондонският обществен транспорт ще се справи. Ако 10 000 души не успеят да отидат на стадиона навреме, защото метрото е претъпкане, тогава няма да бъдат изплатени обезщетения“, обяснява той.

 

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно

Тагове::