Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Регулатори искат да държат изкъсо големите застрахователи

Ключовите за световната икономика застрахователни компании трябва да бъдат описани в списък и надзорът над тях да е по-строг, за да не се допусне евентуален срив. Това предлага Международната асоциация на застрахователните надзорни органи с цел да се избегне сценарий като този от 2008 – 2009 г., когато финансовата система бе срината от фалита на няколко компании, смятани за „твърде големи, за да пропаднат”. Сред тях бяха американската банка Lehman Brothers и застрахователният гигант AIG.

Асоциацията публикува за обсъждане списък от предложения за нови мерки, с които да се постигне по-голяма стабилност в застрахователния бранш. Предлага се да се направи списък на застрахователите, които са „твърде големи, за да се сринат”. Оценката ще става по няколко критерия – размерът на компанията, дейностите й на световно ниво и обемът на незастрахователни дейности, с които се занимава.

Рискът за стабилността на застрахователната система е до голяма степен свързан с отклоненията от традиционния застрахователен модел, и най-вече когато застрахователите започват да се занимават с нетрадиционно застраховане и незастрахователни дейности, уточнява шефът на международната асоциация Питър Браумюлер. Нетрадиционни застрахователни дейности включват прехвърляне и препродаване на риск чрез различни деривати или застраховане на финансови гаранции. Незастрахователните дейности пък са свързани с капиталовите пазари, банкиране, управление на активи на трети страни и др. Животозастраховането и застраховането на ипотеки се смятат за полу-традиционни.

След като бъдат определени, компаниите в списъка ще бъдат поставени на по-строг надзор и може да станат обект на някои ограничения, с които по-малките застрахователи няма да се съобразяват.

Списъкът с предложенията е публикуван на сайта на Международната асоциация на застрахователните надзорни органи на адрес http://www.iaisweb.org/Home-2. До 31 юли застрахователните компании и други страни, които имат интерес по въпроса, могат да изпращат своите коментари и предложения за промени.

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно

Тагове::