Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Стотици хиляди може да останат без интернет на 9 юли

Стотици хиляди хора по света може да останат без интернет от 9 юли заради хакерска измама, съобщава в. „Дейли мейл“.

През ноември миналата година бяха арестувани шестима естонски хакери за организиране на мащабна измама с реклама по интернет, от която спечелили поне 14 милиона долара. Киберпрестъпниците първо заразили 4 милиона компютъра по целия свят. Те примамили потребителите да си изтеглят полезна за тях програма, която след това ги заразила. Вирусът препрограмирал компютрите да се свързват към различни от използваните досега DNS сървъри, които пък отвеждали потребителите до фалшиви сайтове, пълни с реклами.  Заради високата посещаемост на измамните сайтове, хакерите печелели огромни суми от рекламодателите.

Сред засегнатите компютри се оказаха и такива на американското правителство и НАСА. След разследване на ФБР измамата бе разкрита и хакерите арестувани, но това не сложи край на проблема.

„Осъзнахме, че ако просто дръпнем шалтера на престъпната мрежа и пратим всички в затвора, жертвите ще останат без интернет“, обяснява Том Грасо, агент от ФБР. Затова от организацията, заедно с фирма за мрежова сигурност, поставили нови, некомпрометирани сървъри на мястото на тези на хакерите. Заедно с това са започнали и информационна кампания за засегнатите потребители, с която им се обяснява как да разберат дали са заразени и как да изчистят компютрите си. Според първоначалния план сървърите заместители трябвало да работят до март, като от ФБР разчитали, че през това време всички заразени потребители ще последват инструкциите и ще изчистят компютрите си. Оказало се обаче, че времето е недостатъчно и кампанията е удължена до 9 юли.  Тогава сървърите окончателно ще бъдат спрени, тъй като поддръжката им струва десетки хиляди долари на месец. Потребителите, които не  изчистят компютрите си до тази дата, ще останат без интернет. На този адрес всички потребители могат да проверят дали са заразени и да разберат как да се отърват от вирусите.

Публикувано в :: Без категорияИнтересно

Тагове::