Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

ТВ7: По-високи застраховки за туроператорите у нас

Повод за новите тарифи е фалитът на „Алма тур“ миналата есен

Нови, по-високи тарифи за задължителната застраховка Отговорност на туроператора е в сила от началото на месеца.

Повод за новите тарифи стана фалита на „Алма тур“ от миналата година. Спомняте си, стотици туристи живяха с дни на летището в Бургас, защото злополучният туроператор не успя да ги прибере в Русия. С новите лимити застраховките ще покриват и връщането на български туристи от чужбина, ако закъсат зад граница по вина на фирмата, с която пътуват.

Годишният оборот на фирмата застраховател ще определя колко ще струва застраховката. Така, например, туроператор с приходи до 50 хиляди лева ще има покритие до 25 000, а застрахователната премия ще е около 500. Най-високи са тарифите за крупни фирми, които декларират над 3 милиона годишно. При тях покритието ще е милион и 400 хиляди, а застраховката ще струва от 7 до 13 хиляди лева.

Най–голям риск за неприбиране на туристи от която и да е дестинация съществува при туроператори, които ползват чартърни полети. Според новата наредба, в този случай няма значение какъв е годишният оборот на туроператора. Минималният лимит на отговорност е задължителен – половин милион лева, а застрахователната премия ще струва около 4 000. Поскъпването на туристическите пакети ще бъде почти незначително, обещават туроператори. До началото на юли, два месеца след обнародването в „Държавен вестник“ туроператорите със сключени застрахователни договори са длъжни да ги анексират или подновят в съответствие с новата наредба. Това трябва да направят всички фирми, а не само тези, които са сключили полици след 4 май.

ТВ7, репортаж на Костадин Филипов и Цветан Колев, интервю с Ивета Кунова от Инстрейд Застрахователен Брокер.

Публикувано в :: ВидеоЗастрахователни новиниФирмени новини