Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Застрахователна революция: САЩ казаха „Да” на задължителните осигуровки

Революционната здравна реформа на американския президент Барак Обама, която принуждава американците да плащат задължителни вноски за здравно осигуряване, спечели окончателно битката срещу противниците си и донесе революция на либералния американски пазар. Върховният съд на САЩ в четвъртък отсъди, че реформата не противоречи на конституцията, и сложи край на двегодишна драма между правителство, застрахователи, местна власт, бизнес и редови американци.

Реформата бе ключова част от предизборната програма на Обама през 2008 г., когато той бе избран. Целта е социална – всички американци да получат достъп до здравни услуги като за целта имат поне минимални осигуровки. Гражданите, които получават редовни доходи, трябва задължително да си купят здравна осигуровка от множеството застрахователни и осигурителни компании на американския пазар, или да платят глоба. Социално слабите, инвалидите и хронично болните, ще бъдат осигурени с държавни средства по две програми – Medicare за пенсионерите и Medicaid за хронично болните и социално слабите. Целта на цялата реформа бе да се осигурят 30 милиона американци, които до този момент бяха без никаква осигуровка и съответно достъп до здравеопазване.

Социалната идея обаче бързо предизвика бунт сред свободолюбивите американски граждани, бизнесмени и местни власти, предимно от редиците на републиканската партия. Основните протести бяха срещу задължителния характер на осигуряването. Десетки американски щати заведоха дела срещу реформата с твърдение, че държавата няма право да задължава гражданите да купуват какъвто и да било продукт. На бунт се вдигнаха и някои от застрахователите, тъй като в новия закон се предвижда и по-строга регулация и контрол над тях. Между 2010 г. и 2012 г. реформата бе отхвърлена от няколко щатски съдилища, както и от Апелативния съд. Така спорният закон стигна до Върховния съд на САЩ, който имаше тежката дума дали задължителното осигуряване е конституционно. Ако съдът беше отхвърлил закона, това щеше да е огромен удар върху репутацията и доверието в президента Барак Обама, който през ноември ще се бори за втори мандат. С 5 на 4 гласа „за” обаче реформата мина и Обама си отдъхна с една сериозна предизборна победа.

Съобщението веднага доведе до реакция на финансовите пазари. Акциите на двете най-големи болнични компании в САЩ  HCA Holdings Inc и Community Health Systems Inc скочиха съответно с 8,8 и 9,3 %. Болниците имат огромна полза от реформата, тъй като най-после ще започнат да получават приходи за всички извършени услуги. Досега леченията на неосигурени пациенти бяха чиста загуба за тях, но занапред за тях ще се плаща – от застрахователите, от държавата или по друга линия. На пазара на акции на застрахователни и осигурителни компании обаче тенденцията бе противоречива. Застрахователите, които се специализират в осигуряване на покритие по програмата Medicaid, спечелиха на пазарите, тъй като получават сериозен и стабилен източник на приходи – държавата и федералните правителства. В същото време застрахователи с по-широк обхват като Aetna и WellPoint страдаха от понижение на акциите. Основният страх за тези компании идва от това, че занапред те ще бъдат задължени да поемат риска и за хронично болни пациенти, както и за други рискови групи, които досега са отказвали да застраховат. В същото време тези компании ще бъдат подложени на строг надзор от правителството, което ще може да се меси в цените на премиите и да налага собствени изисквания за харченето на приходите от редовите американци. Въпреки това, застрахователите нямат много поле за притеснение и акциите им вероятно ще се върнат нагоре, коментират анализатори. Заедно с ограниченията, реформата им дава много нови възможности. В бюджетите на застрахователните компании ще влязат приходи от 30 милиона нови клиенти. Заедно с хронично болните, между тях ще има и много повече здрави и платежоспособни американци, които несъмнено ще са в полза на финансовите резултати.

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИзбраниИнтересно