Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

6 случая, в които застраховка имущество е задължителна

Гледате скептично на застраховките или чисто и просто нямате изграден навик и култура да се застраховате редовно и доброволно? Това е типично за българския пазар и повечето хора са склонни да сключват единствено задължителни застраховки, а дори да се опитват да избягат и от тях. Често от застраховка имущество се лишават не само домакинствата, но и собствениците на малки бизнеси и офиси. В много от случаите наистина е трудно да се прецени дали рискът, на който сте изложени, е адекватен на цената на застраховката (тук става въпрос за доброволни застраховки – избягването на задължителните е на практика закононарушение). Но има и случаи, в които рисковете са очевидни и спестяването на пари от застраховка почти сигурно ще ви вгорчи живота и е въпрос на време кога това ще се случи.

По-долу ще посочим 10 случая, в които сключването на застраховка имущество за дома или офиса е повече от препоръчителна.

  1. Пътувате често или не живеете в имота си постоянно.

Ако пътувате почти всеки уикенд или обичате да си правите дълги ваканции, или пък времето ви изцяло е разделено между няколко града или дори държави, застраховката на имота/имотите ви е силно желателна. Тъй като отсъствате често, вероятността да можете да реагирате на появили се заплахи е силно намалена – това се отнася както за щети от пожари, бедствия и др., така и за кражби. Имайте предвид, че ако става въпрос за ваканционен имот, в който по-скоро се появявате по изключение, отколкото да живеете в него, това трябва да бъде упоменато при застраховането му.

  1. Притежавате скъпа техника

Ако обичате да се глезите у дома си и сте се сдобили с премиум телевизор, аудио техника или пък имате домашна лаборатория със специализиране и скъпи уреди, едва ли искате да бъдат унищожени при кражба или локално бедствие. Консултирайте се със застрахователен брокер и обяснете каква точно е специализираната техника, тъй като може да има специални условия при застраховането ѝ.

  1. Имате аквариум

Може да ви се струва, че рибките са най-безобидния вариант за домашен любимец и могат да нанесат далеч по-малко щети по дома ви, отколкото куче или котка например. За самите рибки това може би е така. Но техният „дом“ може да бъде опасен не само за вас, но и за съседите ви. Ако имате аквариум, по-голям от обикновена тенджера, застраховането му е силно желателно. Вероятно не искате да си представите наводнение, предизвикано от 300-литров аквариум. Нито пък съседът ви. Когато сключвате застраховката, не забравяйте да добавите покритие Обща гражданска отговорност – именно за щети към съседи и други трети лица.

  1. Имотът ви се намира в рискова зона

Ако през последните 5 години поне 2 пъти във вашия район е имало тежки наводнения или пък земетресения, дори по-леки, това е доста голям риск. Застраховайте дома, дори цената да има известно завишение, в сравнение с други райони. Местата около корита на реки, язовири и други големи водоеми всяка пролет са застрашени от наводнение.

  1. Имотът ви се намира далече от оживено населено място

Да приемем, че сте си построили дома на мечтите високо в планината или в почти изоставено, трудно достъпно село, до което предпочитате да стигате най-малко с джип или друго по-високопроходимо превозно средство. Дори да сте предприели адекватни мерки за защитата му, не подценявайте риска от изненадващи беди. Отдалечеността от пожарна, полиция, гражданска защита и подобни услуги сериозно намаляват шансовете някой да ви помогне бързо, когато се наложи. Затова застраховката поне ще покрие нанесените щети. Имайте предвид, че отдалечеността от населено място и пожарна може малко да оскъпи полицата, но и рискът не е за подценяване.

  1. Живеете на първи или втори етаж в голям град

Крадците вече са много изобретателни и лесно могат да стигнат дори до третия етаж. Затова, заедно с обичайните мерки като решетки и ключалки, застраховката ще допринете за спокойствието ви.

 

Дори да не сте изложени на някой от горните сериозни рискове, застраховката на дома е силно препоръчителна. Ако не са налице преки опасности, цената на полицата е напълно приемлива, а и застрахователните компании непрекъснато предлагат промоции. Ако сключвате застраховка за пръв път и нямате богати познания за застрахователния пазар, най-добре се обърнете към застрахователен брокер, който ще ви даде професионален съвет и ще ви предложи различни оферти на няколко застрахователни компании, от които да подберете заедно подходящата за вас.

Инстрейд Застрахователен брокер е на ваше разположение за безплатна консултация и оферта всеки ден от 9 до 18 ч. Свържете се с нас по телефон, имейл или ни посетете лично в офиса.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: Застрахователни новини

Тагове::