Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

7 важни застраховки за малък и среден бизнес

застраховки за малък и среден бизнес

Пандемия, локдаун, затваряне, отваряне, несигурност.. Финансите са изрязани до санитарния минимум, а много бизнеси се държат единствено на очакването, че нещата най-после ще започнат да се подобряват и ограниченията пред нормалната им работа ще отпаднат. И все пак, наистина ли отминаването на кризата с Covid-19 ще отнесе със себе си всички опасности, дебнещи бизнеса?

Всъщност, ни най-малко. Във времена, в които всеки бизнес е силно уязвим, дори дребните опасности и банални рискове могат да предизвикат неочаквано силен негативен ефект. Също като след тежко боледуване, когато имунната система отслабва и всеки банален вирус и бактерия се  превръща в огромна заплаха. Така и след пандемията рисковете от щети по фирменото имущество, волни и неволни грешки на персонала, случайни инциденти са далеч по-значими. Затова, макар финансовото състояние  на всеки бизнес да е затруднено след повече от година извънредна обстановка, застраховките трябва да останат сред разходите, от които не е добре да пестим. Ето няколко основни застраховки, важни за всеки малък и среден бизнес.

  1. Професионална отговорност.

Това е задължителна застраховка в някои сектори на икономиката, като строителство, здравеопазване, адвокати, нотариуси и др. Липсата ѝ би довела не само до сериозни наказания, но и до огромни рискове, в случай на неблагоприятно събитие с участието на лицата, подлежащи на застраховане. Една от най-честите грешки при сключването на тази застраховка е избирането на много малко покритие, тъй като премията е по-ниска. Съветваме ви при сключването на такава застраховка да избирате застрахователната сума според реалните рискове и мащаби за Вашия бизнес, а не според минималните законови изисквания. Така, например, има практика лекари и здравни заведения да се застраховат на суми от порядъка на 5000 лв. При възникване на проблем и съдебни искове срещу застрахованото лице, подобна сума би била абсолютно недостатъчна за разрешаването на казуса.

 

  1. Обща гражданска отговорност

Обща гражданска отговорност покрива волно или неволно причинени щети на трети лица от страна на застрахованата компания. Например, авария на машина предизвиква имуществени вреди на автомобил и наранява физическо лице, което закупува стока в предприятието. За повечето юридически лица застраховка Обща гражданска отговорност не е задължителна. Но истината е, че помага за елиминирането на сериозни рискове. Голяма част от случаите на вреди към трети лица са свързани с дейността на малки и средни фирми, които имат ограничен резерв и възможности да покрият извънредни разходи. Затова и всяко подобно събитие може да ги доведе практически до фалит. При всички случаи, навременната и адекватна реакция и бързото поемане на отговорност е начинът кризата да се преодолее най-безболезнено. Застраховка Обща гражданска отговорност е предназначена именно за това и е силно препоръчителна за бизнеси от всякакъв тип и мащаб.

 

  1. Застраховка Имущество

Фирменото имущество често е стабилната основа, върху която се гради целият работен процес и развитие на фирмата. Всякакви инциденти от битов характер, природни бедствия, кражби  и друг тип нарушения на имуществото могат да имат много сериозни последици върху дейността. Затова и е важно да прецените добре възможните рискове за фирменото си имущество и да им осигурите съответстващо застрахователно покритие.

 

  1. Кибер застраховка

Пандемията през последната година ясно ни показа колко важни са кибер връзките за функционирането на съвременния свят. Именно преместването на много дейности онлайн и възможностите за работа от разстояние позволиха на света и бизнеса поне частично да запази дейността си, а защо не и да преосмисли концепцията си за бъдещето. Паралелно с това, обаче, нараснаха и рисковете за малките и средни предприятия. Колкото повече дейности се изместват онлайн, толкова по-уязвим става бизнесът към кибер рискове. Най-честите от тях са кражби на лични данни, кражба на фирмена информация, блокиране на електронни системи, участващи в производството. Тези рискове носят със себе си проблеми не само за засегнатата компания, но и практически за всички нейни партньори и клиенти. Затова и застраховка Кибер отговорност вече не е необходима само на големите корпорации с голям процент автоматизация на процесите, но и практически на всеки малък и среден бизнес, който разполага с компютри, лаптопи или някаква друга електроника с онлайн свързаност. За щастие, вече има и достъпни застраховки за малкия и среден бизнес, отговарящи именно на нуждите на тази група.

 

  1. Специализирани застраховки

В зависимост от сферата на работа, не пропускайте и специализираните застраховки – като земеделски застраховки, карго, корабни застраховки и др. Уверете се, че основната ви дейност е защитена.

 

  1. Здравни застраховки

Здравето на служителите ви е ключово за производителността на Вашия бизнес, оттам и за цялостния успех. При малки екипи това е от още по-съществено значение, тъй като липсата на един човек дълго време може да доведе до невероятна тежест върху останалите. Корпоративните здравни застраховки са единият от начините да осигурите на служителите си навременен достъп до адекватна медицинска помощ, за да се посрещат и разрешават проблемите максимално бързо и да се избегнат дълги натоварващи отсъствия. Служителите ви също ще са благодарни, ако им спестите чакането пред кабинетите за направления и им дадете възможност да посещават лекар и да правят нужните изследвания бързо и по най-удобния за тях начин.

 

  1. Пакетни застраховки

Съществуват десетки видове застраховки за юридически лица. За удобство на по-малките клиенти, на пазара се предлагат и пакетни продукти, комбиниращи няколко основни типа застраховки в една полица – напр. щети по имущество, гражданска отговорност, прекъсване на дейността и др.

Застраховките за юридически лица обикновено са сложни продукти, свързани с много детайли, според спецификата на всеки отделен бизнес. Затова и повечето от тях могат да бъдат сключени единствено чрез застрахователен брокер. Нашият екип от опитни специалисти е на Ваше разположение за професионална консултация и оферта. Свържете се с нас! 

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИзбрани

Тагове::