Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Банките ще проверяват всички клиенти за връзки с терористи

pakbankingГолемите глобални банки ще са задължени да проверяват всички свои клиенти за връзки с терористи, за да се противодейства на финансовите престъпления по света и прането на пари. Това гласи предложение на Базелския комитет за банков надзор, който обединява банкови регулатори от цял свят.

Проверките за тероризъм ще трябва да се извършват независимо от рисковия профил на клиента към момента на проверката, предвиждат новите правила. Когато някой клиент не премине теста за надеждност, банките ще трябва незабавно да замразят активите му.

След финансовата криза през 2008 година банковите регулатори по света водят активна борба с прането на пари. САЩ глобиха HSBC с 1,9 милиарда долара миналата година заради разкрития, че банката е дала на терористи и наркокартели достъп до американската финансова система. Standard Chartered пък бе глобена с 667 милиона долара от американския регулатор, след като се появиха твърдения, че банката е помогнала на Иран да изпере 250 милиона долара. Великобритания глоби три банки заради липса на ефективен контрол срещу прането на пари при високорискови клиенти.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: Бизнес новиниФинансови новини

Тагове::