Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Какво е рискова застраховка срещу коронавирус и как ни помага?

рискова застраховка срещу коронавирус

Можем ли да се застраховаме срещу коронавирус?

Пандемията от COVID-19 е предизвикателство както пред опазването на личното ни и обществено здраве, така и пред икономическото ни оцеляване. Разболяване, карантина или принудително оставане вкъщи поради затваряне на образователни институции и някои сектори от бизнеса може да е равносилно на фалит на семейния бюджет. И докато все още няма 100 % сигурен начин да се предпазим от заразяване, нито пък сигурен метод за лечение, то има начин да защитим семейния бюджет и икономическите последици за него, в случай че болестта влезе в дома ни.

Рискова застраховка – какво е това?

Покрития, свързани с COVID-19, вече се предлагат в различни застрахователни продукти, а потребителите често търсят здравна застраховка срещу коронавирус. Рисковата застраховка в общия случай е застраховка тип „Злополука“ или „Живот“ и осигурява финансово обезщетение при настъпване на застрахователно събитие (някой от покритите рискове, посочени в полицата). Това могат да са:

  • смърт вследствие от Covid-19
  • болнично лечение, вкл. дневни пари за болничен престой и обезщетения след болничен престой
  • допълнително обезщетение при престой в интензивно отделение
  • разходи за следболнично възстановяване
  • разходи за рехабилитация, лекарства или други допълнителни услуги
  • консултации с психолог
  • възстановяване на разходи за прегледи, диагностика, изследвания, рехабилитация и др.

В зависимост от избраната застраховка, тя може да покрива изброените рискове само вследствие на коронавирусна инфекция или пък COVID-19 да е част от общото покритие на застраховката.

Какво НЕ е рискова застраховка срещу COVID-19?

Рисковата застраховка по същността си НЕ е здравна застраховка от типа доброволно здравно осигуряване, която ви осигурява допълнителен пакет здравни услуги към тези, полагащи се по НЗОК. Рисковата застраховка е повече финансова услуга, като в някои пакети е включено и възстановяване на разходи за лечение, изследвания, медикаменти до определен лимит. Но ако имате рискова застраховка, тя едва ли би могла да замести допълнителните услуги и удобства, които предлагат стандартните здравни застраховки – като координационен център, насочване към даден специалист и изследвания, организиране на прегледи и лечение и др. Пълна информация за здравните застраховки можете да откриете тук.

За кого е рисковата застраховка?

Рисковата застраховка може да бъде сключена както индивидуално, така и като корпоративна групова полица от работодател. Всеки, който иска да се подготви и ограничи риска от финансови сътресения за семейството си при разболяване от COVID-19, може да сключи индивидуална или семейна полица. Работодателите, от своя страна, избират да застраховат групово служителите си, за да им дадат допълнителна финансова сигурност за моментите, в които може да се окажат неработоспособни вследствие на инфекция от COVID-19.

Как да изберем и сключим рискова застраховка срещу коронавирус?

В първите месеци на пандемията застрахователни продукти, покриващи COVID-19, почти липсваха на пазара. Няколко месеца по-късно разнообразието от застраховки е огромно. Най-доброто решение е да се обърнете към лицензиран застрахователен брокер, който да ви предложи подходящи оферти според вашите нужди и бюджет.

Още за различните застраховки срещу COVID-19 можете да научите тук.

Защо да работим със застрахователен брокер, можете да прочетете и в тази статия.

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове::