Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Да помислим за здраве – слонът, който никой не е виждал

Спазвате ли новогодишните си обещания да се грижите по-добре за здравето си?

да помислим за здраве

Когато се радваме на новия си дом или автомобил и се грижим да му осигурим най-добрата ключалка и защита, обикновено адреналинът ни кара да забравим за онези дребни, но постоянни болежки, които ни мъчат от седмици или дори месеци. За много от нас чувствителният на всичко стомах е ежедневие, с което просто сме се примирили да живеем. Мъчителното безсъние или лош сън оправдаваме със „стрес“ и „умора“, каквото и да означава това. Така в продължение на месеци и дори години, докато „уреждаме живота си“ като се обграждаме с нови материални придобивки, стъпваме върху това, което оценяваме, когато загубим. Колкото и клиширано да звучи – нашето здраве.

В страна, в която профилактиката е онзи слон, за който всички говорят, но никой не е виждал, здравето е рядка ценност. Когато единственият час за преглед при даден специалист с направление е най-рано след месец, и единствените останали съпротивителни сили на организма може и да загинат. Когато не се знае кой точно е отговорен за цялата суматоха – дали тези, които сами са отговорни за своето здраве и трябва да си обръщат внимание, или онези, които по една или друга причина не могат да им обърнат нужното внимание в критичната ситуация. Думата „здраве“ също е на път да се превърне в слона, който всички искат да видят, но е изчезнал отдавна.  И понеже няма специален законов срок или ред, по който трябва да се грижим за здравето си, трябва да си го поставим сами.

Началото на всяка година е чудесен повод да го направим и повечето от нас си обещават да се грижат по-добре за себе си. Началото на февруари е времето, в което много от нас осъзнават, че все отлагат началото за утре и не са предприели сериозни мерки по темата.

Откъде да започнем да се грижим за здравето си?

Да поседнем сами със себе си, да си отбележим какво по тялото ни ни боли и мъчи напоследък. Да открием дали пък случайно нямаме някоя странна нова бенка, вдлъбнатина или издутина по кожата. Да отделим 1 час, изследвайки собственото си тяло. Да да го попитаме наред ли е всичко и от какво има нужда. Да помислим кога последно сме били на профилактичен или друг преглед и какво ни казаха тогава. Може би ни посъветваха да се върнем след месец или да си пуснем изследвания след 3 месеца. Направихме ли го?

А накрая, след цялото самоизследване, да се запитаме: Как се грижа аз за своето здраве и как го пазя? Може би със здравословно хранене, спорт, хранителни добавки?

Ами ако въпреки всичките ми усилия нещо се обърка,

колко време ще трябва да чакам за лекар?

Много въпроси като този ще изникнат, ако само си позволим да отделим 1 час, мислейки за здравето си. И вероятно, много решения. От утре ще спортувам редовно, ще огранича вредната храна и ще ходя редовно на профилактични прегледи. За тези, които искат и могат да извървят още една крачка, е добре да си направят и здравна застраховка.

Защо?

Здравната застраховка няма да ни излекува, нито ще ни предпази от разболяване. Но сериозно увеличава шансовете за благоприятен изход от болестта. Предимствата се коренят във възможността за бърза адекватна реакция – както организационна, така и финансова. Заради растящия брой тежки заболявания, изискващи скъпо и непосилно за повечето хора лечение, на пазара вече се предлагат и застрахователни продукти, покриващи разходи до 2 милиона лева. Но да се спекулира със страха е нередно. Затова нека видим какви са основните видове здравни застраховки и как могат да ни помогнат.

Стандартна здравна застраховка

Известна е още като доброволно здравно осигуряване. Осигурява бързо и адекватно обслужване при всеки здравословен проблем и пренасочване към подходящия лекар специалист, без да е необходимо посещение при личния лекар, направление, чакане по опашки и др. Процедурата е подобна на платения преглед при избран от вас специалист и здравно заведение. Но разходът е покрит от застраховката, заедно с прилежащите изследвания и други процедури. Този тип застраховка покрива и някои допълнителни услуги при престой в болница, като избор на екип, настаняване в самостоятелна стая, консумативи, които не се поемат от здравната каса, и др. Здравната застраховка сериозно улеснява разрешаването на повечето банални и най-чести здравословни проблеми и осигурява бърза реакция при извънредна ситуация.

Застраховка Критични болести

Това е иновативен продукт, който дава възможност за лечение при най-добрите световни специалисти, включително в чужбина, когато застрахованият се разболее от тежка болест, изисваща силно специализирано и скъпо лечение. Застраховката се активира при случаи на рак, инсулт, тежки сърдечносъдови заболявания, нужда от трансплантация и др. Застраховка Критични болести едновременно дава възможност за консултация с изявени специалисти в областта и финансово покритие за осъществяване на нужното лечение. Тя елиминира нуждата от провеждане на мъчителни и болезнени дарителски кампании, някои от които така и не приключват успешно.

Ние знаем, че всяка от тези услуги струва пари и че не всеки може да си я позволи. Но да се замислим отново.  Нека пресметнем разходите, които правим за застраховки на колата, допълнително оборудване, излизания навън, хазартни игри на дребно или други импулсивни „глезотии“. Ако те не надхвърлят 30-40 лв на месец, колкото обичайно струва здравната застраховка, вероятно наистина не можете да си я позволите. Ако, обаче, през ден излизате на вечеря навън или пък на кино, боулинг и др., може би можете да се лишите от едно от тези забавления, за да се погрижите за здравето си.

Ако сте решили да преминете на следващ етап, но все още здравните застраховки са неясна тема за вас, свържете се с нас. С радост ще ви разясним предимствата, недостатъците и цената на всички продукти. Така ще можете да се ориентирате и да вземете правилното решение. За всичко, свързано със здравните застраховки, свържете се с Инстрейд Застрахователен брокер.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: ЗастрахованеИзбрани

Тагове::