Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Гмуркане след ваксинация срещу Covid-19: насоки и препоръки от DAN

dan europe covid

През идните дни започват масовите пътувания за водолазни сафарита, като една от най-популярните дестинации в момента е Египет. Едноседмичните пътувания на лодка за гмуркане са изключително популярни, но на фона на пандемията от Covid-19 преминаването на границите и изискването за тестове съвсем не е най-сериозният проблем. Водолазите следва да подхождат към любимото си хоби с повишено внимание и да спазват определени насоки след ваксинация, за да намалят риска от сериозни проблеми по време на експедициите си. В тази връзка международната водолазна организация DAN издаде списък с насоки и препоръки относно възможните рискове, които могат да възникнат при гмуркане след поставена ваксина срещу Covid-19.  Като партньор на DAN Europe, ние от Инстрейд Застрахователен брокер публикуваме тези насоки веднага след обявяването им от международната организация и ви съветваме да ги спазвате стриктно и да подхождате към плановете си за гмуркане с повишено внимание.

Ваксинация и гмуркане: Странични ефекти и възможни рискове

Както е посочено и в документацията на ваксините, е възможно някои от ваксинираните лица да претърпят нежелани реакции. Страничните ефекти обикновено се наблюдават при всякакви видове ваксини – например главоболие, лека температура, гадене, стомашно-чревни проблеми, замаяност и др. Те най-често се проявяват между 12 и 48 часа след ваксинацията, а в редки случаи симптомите може да продължат до 7 дни. Тежките нежелани реакции, като анафилаксия, са изключително редки и обикновено се проявяват непосредствено след ваксинацията. Практиката показва и че по-често се проявяват нежелани реакции след втората доза на ваксината.

Въпреки че в по-голямата част от случаите нежеланите реакции са леки и не поставят под съмнение безопасността на ваксината, те могат да бъдат усилени от условията, на които са изложени водолазите, като потапяне под вода, налягане и хипоксична/хипероксична среда. В допълнение, имунологичните ефекти от ваксинацията срещу Covid-19 могат временно да повлияят риска от водолазна болест. Съществуват случаи на проявени симптоми, потенциално свързани с декомпресионна болест, след гмуркане в условия,  при които не би следвало да има риск от декомпресионна болест. Подобни случаи стават повод за тревоги сред водолазните общности.

Препоръки за гмуркане след ваксинация срещу Covid-19

Към момента няма ясни доказателства за връзката между условията за гмуркане и тежестта на страничните ефекти от ваксините. Въпреки това, тези ваксини са нови фармакологични продукти и с оглед на сигурността и безопасността на всички, се препоръчва водолазната общност да се съобрази с няколко специфични препоръки:

  1. С оглед на нуждата да се сложи край на пандемията от Covid-19 възможно най-скоро и като се има предвид, че масовата ваксинация към момента е единственият известен метод за това, е силно препоръчително всички лица да получат ваксина при първа възможност, в съответствие с националния план за ваксинация на страната си.
  2. Водолазите трябва да предвидят период от минимум 7 дни след всяка доза от ваксина срещу Covid-19, преди да участват в дейности с използване на компресиран газ или задържане на дъха.
  3. Препоръчва се този период да бъде минимум 14 дни за водолази, които:  са имали нежелани реакции от ваксината за повече от 48 часа; с повишен риск за здравето, свързан с наднормено тегло, хронични метаболитни заболявания (вкл. диабет), пушачи, при употреба на лекарства, повишаващи риска от тромбоемболия (вкл. орални контрацептиви) и др.; планират да изпълняват гмуркания, които изискват специфични технически умения или са извън обсега на любителското гмуркане без декомпресия.
  4. Водолазите трябва да се консултират с личния си лекар в случай на странични ефекти от ваксината, които продължават повече от 48 часа.
  5. В случай на симптоми, потенциално свързани с декомпресионна болест при нискорискови гмуркания, извършени в 7-дневния период след ваксинацията, е препоръчителна консултацията със специалист по водолазна медицина. Препоръчва се всеки подобен инцидент да се съобщава на DAN Europe Medical Division на имейл medical@daneurope.org
  6. Тъй като ваксинацията не осигурява пълна защита срещу разболяване и предаване на вируса към други лица, всички трябва да продължат да спазват мерките за сигурност като спазване на дистанция, носене на маски и редовна хигиена, независимо дали са ваксинирани или не.

Какво да направим, преди да отпътуваме на водолазна експедиция?

Освен да спазвате стриктно горните указания за безопасност, едно от задължителните неща при всяко пътуване по време на пандемия е да не тръгвате без застраховка за пътуване. Стандартната туристическа застраховка покрива медицински разходи при инцидент или акутно заболяване в чужбина, като много компании вече предлагат и покритие срещу Covid-19 и дори покрития за карантина. В допълнение, е желателно да имате сключена специализирана застраховка за водолази. Ако имате още време до пътуването или предстои да го резервирате, можете да сключите и застраховка Отмяна на пътуване, която ще ви спаси от големи загуби, в случай, че се разболеете в последния момент или се наложи отмяна на пътуването ви по друга причина.

Пишете ни, за да ви предложим най-подходящите застраховки при специализирани пътувания.

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове::