Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Инциденти при гмуркане: Кои са най-честите причини и как да увеличим шанса си за оцеляване

Инциденти при гмуркане - водолазна застраховка

Гмуркането е изключително атрактивен, но за някои много плашещ спорт. Не е тайна, че потапянето на десетки и стотици метри дълбочина може да донесе много нови емоции, но и върви с редица рискове. И въпреки че инцидентите с гмуркачи, завършили с фатален край, не са много като процент от всички гмуркания по света годишно, добрата подготовка за всяка ситуация е от съществено значение за успеха на всяко гмуркане. Днес ви представяме основните причини за инциденти с гмуркачи, публикувани в доклад на Британския подводен клуб (British Sub-Aqua Club).

Инциденти, свързани с декомпресия

От регистрираните между 2017 и 2018 година инциденти, 30 % са станали при гмуркане на над 30 метра дълбочина. 24 % са се случили при повторно гмуркане, 22 % при скоростно изплуване. 13 % от инцидентите са свързани с пропускане на спирания за декомпресия.

Инциденти, свързани с изплуването нагоре

Голяма част от тези инциденти са свързани с паника и твърде бързо издигане на гмуркачите към повърхността. Около 82 % се дължат именно на тревожност или паника, последвани от нездравословно бързо изплуване. 76 % са свързани с лош контрол на плаваемостта. 36 % са причинени от повреда в оборудването, 27 % от недостиг на въздух.

Белодробен оток при гмуркачи

Белодробният оток при гмуркачите доскоро се е смятал за причина за незначителна част от инцидентите, но в последния си доклад Британският подводен клуб отбелязва, че на него трябва да се гледа по-сериозно, тъй като може да е скрита причина за инциденти при гмуркане. Ето симптомите, които може да сигнализират за белодробен оток:

  • Затруднения в дишането дори при липса на сериозна физическа активност. Те може да се изразяват в учестено, неравномерно или тежко дишане, или неконтролируема кашлица
  • Объркване, плуване в грешна посока или в различни посоки
  • Невъзможност да се изпълняват основни функции, докато концентрацията е върху дишането
  • Гмуркачът смята, че някой регулатор не работи добре
  • Признаци на недостиг на въздух, докато в действителност има достатъчно въздух и регулаторите работят правилно
  • Гмуркачите отказват допълнителен източник на газ, въпреки усещаенето за недостиг
  • Признаци за затруднения в дишането на повърхността

При един или повече от тези симптоми, гмуркачът трябва да напусне водата веднага щом е безопасно това да се случи, да стои изправен, ако е в съзнание, и да приеме кислород. Консултацията с лекар трябва да последва.

Как да се гмуркаме безопасно – Водолазна застраховка

На първо място, подгответе се отлично за това, което ви предстои, и не предприемайте гмуркания, за които не сте сигурни във възможностите си. Дори при видимо безопасни и лесни гмуркания, никога не тръгвайте без водолазна застраховка. Тя ви осигурява 24-часова помощ в почти всяка точка на света и е вашият най-голям шанс за оцеляване и възстановяване, ако ви се случи инцидент при гмуркане. Научете повече за водолазната застраховка тук: https://www.instrade.bg/zastrahovki/zlopoluka/vodolazna-zastrahovka

Свържете се с нас за повече информация за Водолазните застраховки и оферта.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИзбрани