Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

5 причини да имаме Пълно Каско на автомобила

Наскоро сте се сдобили с нов автомобил, или употребяван, но на малко години и километри. Радвате му се и планирате да го пазите и обгрижвате редовно, за да ви служи дълго време, защото сте инвестирали прилична сума пари в него. Какво следва?

5 причини да имате пълно каско на автомобила

Решението да си купите нов или почти нов автомобил е чудесно и ние ви поздравяваме за него. Но с всички плюсове, между които това, че е далеч по-икономичен от предшествениците си и надеждата, че му предстои дълъг живот, с новия автомобил вървят и рискове. Като например това, че обслужването и ремонтите му по време на гаранционния период може да са по-скъпи, тъй като трябва да се случват в официален сервиз. Или пък това, че със сигурност ще привлича завистливите погледи на крадците или пък просто на злонамерени съседи. И ако наистина искате да се грижите добре за новата си кола, не пропускайте да сключите и застраховка Каско. В някои случаи може да сте задължени да го направите, но дори да не сте, има много основателни причини да я застраховате.

Ако автомобилът е на лизинг, пълното каско няма да ви се размине. Ще бъдете принудени да го имате и плащате, тъй като автомобилът практически не е ваша собственост до пълното му изплащане и собственикът в лицето на банка или друга компания ще държи да е защитен. Отначало това може да ви се струва като голям излишен разход, но още след първите месеци ще разберете защо да имаш пълно каско е незаменимо удобство.

  1. Драскотини? Голяма работа!

Щетите на паркинг са едно от нещата, които често не се покриват от опциите за частично каско, но със сигурност ги има в пълното покритие. Ако имате това покритие, спирате да мислите как още след първата седмица някой не много умел шофьор ще развали завинаги красивата лъскава визия на новата ви кола, която шофирате и паркирате с такова внимание. Щетите на паркинг, за съжаление, са често явление и просто трябва да свикнем с тях, ако нямаме отделен гараж навсякъде. И ако държите на естетиката и не можете да понесете да шофирате със загрозяващи драскотини, едва ли ще ви е приятно всеки няколко месеца да давате солидна сума за пребоядисване. Пълно каско покрива подобни ремонти, макар да не ви съветваме да пребоядисвате колата за всяка малка драскотина. Но ако решите и имате времето и енергията – застрахователят ще ви го покрие!

  1. Щети от ПТП по вина на друг шофьор – без излишна бюрокрация

Знаете, че ако участвате в ПТП и ви бъдат нанесени щети по вина на друг шофьор, имате право на обезщетение от неговата Гражданска отговорност. На практика, ако щетите са само по автомобила ви и имате Каско, ситуацията за вас се улеснява значително. Завеждате щетите при вашия застраховател по Каско, информирате го за случилото се и му предоставяте данните, които вече сте взели от другия участник за неговата Гражданска отговорност. Вашият застраховател има грижата вашите щети да бъдат своевременно отремонтирани и оттам нататък да търси обезщетение от застрахователя на виновния водач.

Дори да предпочетете парично обезщетение, а не директен ремонт, застрахователите са доста щедри в такива случаи. А и удобството е несравнимо да отидеш само веднъж и на едно място.

В противен случай, ако нямате каско, следва да вземете данните на другия шофьор и да заведете иск пред неговия застраховател. Ще трябва да докажете и основанието и размера на вредата със съответните документи. Не е изключено оценяването и изплащането на щетите да отнеме повече време, особено ако се води продължително разследване, в инцидента има повече участници и има и нематериални щети, дори вие да не сте от сериозно пострадалите.

  1. Градушка, земетресение и разни други бедствия

Зачестилите наводнения, градушки и всевъзможни бедствия през последните години карат застрахователите да преразгледат портфейлите с рисковете си и някои от тях трябва да се застраховат отделно от основния риск Пожар и природни бедствия, който влиза и във вариантите за минимално или частично каско. Ако държите да сте защитени и да не се чудите дали каското, което уж имате, ще покрие всички неочаквани щети, причинени от природата, най-добре заложете на Пълно каско.

  1. Кражба, грабеж, разбиване на автомобила

Всички тези неприятни, но чести ситуации, са покрити по различен начин от различните застрахователи, когато става въпрос за частично каско. Възможно е частичното каско да покрива разбиване на автомобила или други злоумишлени действия, но не и кражба. Или пък тези рискове да са в отделни разширени покрития, за които отново се доплаща. При пълно каско можете да сте уверени, че сте защитени, независимо какъв точно е казусът. Имайте предвид, че дори пълното каско не е валидно в някои случаи, като например откраване на автомобил с оставени в него документи и ключове. Затова не пропускайте и своята отговорност като стопанин на автомобила.

  1. Пълно спокойствие

Максималното покритие по застраховка Каско ви осигурява и максимално спокойствие за всички рискове, за които може дори да не сте си представяли.

При наличие на пълно каско си спестявате и ситуации от типа „Закон на Мърфи“ – да ви се случи точно това, което е най-малко вероятно и заради което сте решили да не се застраховате. Е, най-вероятно по закона на Мърфи може да си купите най-пълната полица и тя да не ви потрябва цяла година. Но пък дори да стане така, застраховките са за неприятни ситуации, а ако не се наложи да ги използвате, значи са ви се случвали по-малко лоши неща през годината. И не забравяйте, че ако на следващата година решите да не подновявате полицата, то непременно по закона на Мърфи тя ще ви потрябва!

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИзбрани