Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Измамници събират лични данни с фалшиви обяви за работа

Обещават заплата до 2400 лв, Инстрейд Застрахователен брокер разкри измамата

Измамници фалшифицират обяви за работа и събират лични данни и банкови сметки на кандидатите. Жертва на схемата станаха Инстрейд Застрахователен брокер – компания с над 20-годишно присъствие и утвърдена репутация на българския застрахователен пазар, и десетки кандидати за работа в нея.

Във връзка с разширяване на дейността си, Инстрейд публикува обяви за набиране на нови служители в сайтовете jobs.bg и zaplata.bg. Малко след пускането на обявата за Помощник застрахователен брокер, в сайта zaplata.bg се появяват още две идентични обяви – едната за София, а другата за Русе. Те са публикувани от името на компанията „Инстрейд Консулт“, базирана в гр. Белоградчик. В обявите са използвани логото, адресът и сайтът на Инстрейд Застрахователен брокер, заблуждавайки кандидатите, че кандидатстват за работа в именно тази компания.

Обещават заплата до 2400 лв

Една от фалшивите обяви за работа от името на компанията Инстрейд Консулт

Една от фалшивите обяви за работа от името на компанията Инстрейд Консулт

Това, с което фалшивите обяви се различават, са неочаквано атрактивните условия и необичайните изисквания към кандидатите. Така, например, в обявите на „Инстрейд Консулт“ се предлага заплата между 1000 и 2400 лв, а от кандидатите се изисква да си изпратят по най-бързия начин копия от лична карта, диплома и трудова книжка „за предварително одобрение“.

Необичайните изисквания във фалшивата обява

След „одобрението“ кандидатите получават имейл от лице на име Георги Денчев с електронна поща hr.instrade@abv.bg, който им съобщава, че са одобрени за позицията.

Фалшивият имейл за одобрение

След така получените съобщения, „одобрените“ служители се свързаха с Инстрейд Застрахователен брокер за уточняване на детайлите и измамата бе разкрита. В Инстрейд Застрахователен брокер няма служител на име Георги Денчев, нито оставените от него e-mail и телефон за контакти имат нещо общо с компанията. Служители не се назначават без изричното одобрение на управителя Ивета Кунова, каквото тя не е давала за измамените кандидати. По двете фалшиви обяви са кандидатствали общо 27 души, а са видени от над 400, става ясно от справка в сайта Zaplata.bg.

За случая са уведомени полицията и прокуратурата. Предполага се, че схемата е с цел събиране на лични данни на кандидатите за работа, които след това да се използват за теглене на кредити или други злоупотреби. Инстрейд Застрахователен брокер категорично се разграничава от тези обяви. Данните, събрани до момента, сочат, че фирма „Инстрейд Консулт“ също няма нищо общо с измамата и е станала жертва на злоупотреба от страна на трети лица.

Инстрейд Застрахователен брокер продължава набирането на кандидати за позицията Помощник застрахователен брокер, фронт офис. Валидната обява за тази позиция се намира на този адрес.

Истинската обява на Инстрейд Застрахователен брокер изглежда така:

Още за измамниците:

Комуникацията с кандидатите за работа по фалшивите обяви се води от лице на име Георги Денчев с имейл hr.instrade@abv.bg и тел. +359 879043160, който няма нищо общо с Инстрейд Застрахователен брокер.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИзбраниФирмени новини