Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Как да спестим данъци със застраховка?

как да спестим данъци със застраховка

Мразите ли да подавате годишната си данъчна декларация? Или се радвате, че доходите ви са само от трудов договор и си спестявате това „удоволствие“? А знаете ли как да спестим данъци с данъчната декларация?

Кампанията по декларирането на годишните данъци пред НАП е в разгара си. До края на април трябва да подадем годишната си данъчна декларация. Повечето от хората обикновено намират това за много неприятно занимание, от което се губят време и средства. Плащането на самите данъци също не е радост за никого. В тези моменти работещите само по трудови правоотношения обикновено се радват, че си спестяват поне това неудобство. Но много от тях не знаят, че подаването на данъчна декларация може да им донесе и някои бонуси. Става въпрос за разнообразните данъчни облекчения, от които много хора могат да се възползват, но не знаят за тях, или не са наясно с процедурата.

Данъчни облекчения за осигуряване и застраховане

Ако имате застраховка „Живот“ или доброволно здравно осигуряване, направените вноски се приспадат от сумата на годишните данъчни основи.

„Облекчението е в размер до 10% от сумата от годишните данъчни основи за внесени през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване и до 10 % от сумата от годишните данъчни основи за внесени през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски за застраховки „Живот”.“ – източник НАП

Дори на първо четене да смятате, че не отговаряте на условията, помислете пак. Ако имате ипотечен кредит, от банката задължително са ви изискали да сключите застраховка „Живот“, която в повечето случаи е за ваша сметка. Имате пълно право да ползвате облекчението по тази линия. Поискайте от банката справка за платената премия, която да декларирате пред НАП.

По същия ред можете да декларирате направените вноски за доброволно осигуряване и доброволно здравно осигуряване, като ги подкрепите с необходимите документи.

Ако данъкът е удържан предварително?

Ако доходите ви са само от трудови правоотношения и не сте длъжни да подавате данъчна декларация, това не означава, че губите правото на облекчения. Ако отговаряте на условията за получаване на данъчно облекчение, е необходимо доброволно да подадете данъчна декларация, в която да декларирате полагаемите се облекчения. Сумата на облекченията ще ви бъде изплатена по посочена от вас банкова сметка.

Подаването на данъчна декларация не е толкова страшно и сложно, особено ако нямате доходи от много на брой източници. Ако, например, работите по редовен трудов договор и допълнително по граждански договор, е необходимо да поискате от счетоводството справка за изплатените през годината суми и удържания данък. Важно! Въпреки че по трудовия договор данъкът е вече удържан, ако подавате декларация, трябва да декларирате и него. След това въвеждате данните в декларацията. Най-лесният вариант е да изтеглите от сайта на НАП Данъчна декларация с БАРКОД, която автоматично пресмята почти всичко. Така не се налага да прелиствате страници и да преписвате цифри. Още по-лесно е подаването на декларацията онлайн с ПИК код, издаден от НАП. Ако не разполагате с такъв, просто попълнете декларацията с баркода, разпечатайте я и я изпратете по пощата. Не забравяйте да попълните точно банковата сметка, защото надвнесеният данък ще ви бъде възстановен там. Всички подробности за попълването и подаването на данъчните декларации – в сайта на НАП http://www.nap.bg/.

Ако все още нямате здравна застраховка или застраховка Живот, свържете се с нас, за да ви предложим подходящ продукт и оферта. Консултацията е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНА за потребителите, а цената на застраховката не се повишава, ако е сключена чрез брокер.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: Застрахователни новиниИнтересно

Тагове::