Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

С дребния шрифт: Застраховка Каско и нейните особености

Застраховка Каско особености

Чували ли сте негативни изказвания от ваши приятели и познати, че от застраховките няма смисъл, защото когато имаш нужда, те все нещо не покриват? Истината е, че застраховките са сложни продукти, с много индивидуални особености. Затова и потребителите невинаги успяват да изберат правилния продукт с всички желани от тях покрития. Днес ще ви разкажем за някои от особеностите на застраховки Каско на автомобила и най-вече за какво трябва да внимавате, когато избирате застраховка автокаско.

Покритие за гуми

Това е една от клаузите, която най-често става обект на недоволство от клиентите. Много застраховки Каско, дори в най-разширените си полици, не включват щети върху автомобилни гуми. Някои застраховки включват щети по гуми само при определение условия – напр. ПТП. Като за признаването на щетата се изисква протокол или служебна бележка от полицията. Нарязването и умишленото увреждане на гуми като цяло рядко се покриват от застрахователните полици.

Друга особеност на покритието за гуми е, че обезщетенията се изчисляват на база възраст на гумите и амортизация. При някои застрахователни компании покритията са само за гуми на възрарст 6 месеца, при други до 24 месеца. Според възрастта на гумите се изчислява и амортизацията, като отново всяка компания има различен механизъм. Това означава, че дори гумите ви да са защитени от застраховката, то обезщетението най-често няма да е равно на цената на нови гуми, а ще е намалено с процент амортизация.

Ако покритието за увреждане на гуми е важно за вас, то най-добре се консултирайте се със застрахователен брокер при избора на застраховка Каско.

Покритие за стъкла

Стъклата на автомобила са сред най-уязвимите детайли, но също се покриват от застраховките при определени условия.

Когато става въпрос за счупени стъкла при опит за кражба или друго злоумишлено действие, трябва да имате застраховка Каско на МПС с покрит риск Вандализъм. В повечето случаи този риск е включен в разширените варианти на полиците –  Пълно Каско. Предлаганите варианти за Частично Каско обикновено ограничават покритието до Природни бедствия и ПТП.

Ако застраховката ви покрива този риск, имате право на обезщетение, но в определени случаи. Ако стъклото ви видимо е счупено, наранено или има следи от кражба и взлом, застраховката ще покрие щетите. Ако обаче стъклото е премахнато изцяло, но няма следи от злоумишлени действия и няма остатъци от него върху или по автомобила, има голяма вероятност да ви откажат обезщетение. Това е така, тъй като повечето застрахователи не покриват липсващи части от автомобил, ако няма следи от злоумишлено действие.

Същата клауза се прилага и при катализаторите, които са популярен обект на атаки. Причината за подобни клаузи в условията на застрахователите е избягване на злоупотреби от застраховани лица, тъй като не може да се докаже кражбата на липсващия елемент.

Лимит за щети без документ

За доказване на много от покритите рискове по застраховка Каско се изискват различни документи. Това могат да са напр. протокол или служебна бележка от полицията, констативни протоколи и др. Ако, обаче, по някаква причина сте пропуснали да се сдобиете с документ или изваждането му ще отнеме прекалено много време и усилия, някои компании предлагат и възможността за завеждане и одобряване на щети без част от документите. В тези случаи се прилагат различни ограничения – както върху размера на щетите, така и върху броя на подобни недоказани по надлежния ред щети. Не се учудвайте, ако застрахователят се съгласи да покрие само 10 или 20 % от щетата заради непредставени документи.

Базови и бюджетни пакетни застраховки Каско

Много застрахователни компании предлагат и съвсем базови пакети за застраховка Каско, които са на наистина примамлива цена, но и с ограничени покрития. Ако решите да се спрете на такъв пакет, не очаквайте покрития за всички рискове, нито пък пълно възстановяване на щетите при по-тежки инциденти. В базовите пакети обичайно са включени рисковете Пожар и природни бедствия и ПТП, но може да няма покритие за кражба, грабеж, вандализъм, щети на паркинг. Преценете добре от кои рискове държите да е защитен автомобилът ви, преди да се спрете на готов пакет с ниска цена. Ако бюджетът ви е наистина ограничен, но искате максимална защита на своя автомобил, консултацията със застрахователен брокер е особено важна. Брокерът познава в детайли офертите и практиките на повечето застрахователни компании и може да ви даде най-добър съвет и предложение коя застраховка Каско да изберете.

Каквато и застраховка Каско да изберете, уверете се, че сте добре запознати с нейните общи условия и покритите рискове. Опреснявайте периодично информацията си, включително при подновяване на полицата на следващата година, защото някои условия може да са се променили.

Консултирайте се със застрахователен брокер за всеки въпрос при избора на застраховка. Съгласно българското законодателство, услугите на застрахователните брокери са напълно безплатни за крайните потребители. Консултантите на Инстрейд Застрахователен брокер са на Ваше разположение за въпроси и оферти. Свържете се с нас! 

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИзбрани

Тагове::