Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Застраховката, за която никой не се сеща в пандемията – Отговорност на директори

Застраховка Отговорност на директори по време на пандемия

Една година след началото на пандемията от COVID-19, картината за почти всеки бизнес е драматично променена. Едва ли някой мениджър преди 2 години си е представял начина, по който работи днес. За едни промяната означава тотално преобръщане на производствените процеси, преориентиране към производство на различни стоки и продукти, адекватни на търсенето в пандемията. За почти всички новата ситуация е свързана с голяма промяна в организацията на работа и дистанционно изпълнение на задачите. Някои бизнеси са пострадали сериозно и са поели рискове, с които не могат да се справят.

И докато повечето погледи все още са насочени към това как да опазим себе си и семействата си и малко по малко да победим пандемията с ваксини и други средства,  напрежението върху ръководните кадри, особено в  големите бизнеси, продължава да расте.

В тежки кризи жертвите винаги се оказват хората от първите редици, а виновните – тези, които вземат решенията. И в пандемията с COVID-19 вероятно няма да е по-различно. Тези, които носят отговорността, ще трябва да поемат последиците от всяко едно свое решение. Но когато става въпрос за криза, с каквато светът не се е сблъсквал от десетилетия, никой не е подготвен. И рискът от грешки не е изключение, а ежедневие.  И докато същите тези хора денонощно се борят с тежки решения, свързани със сигурността на подчинените си и оцеляването на бизнеса, почти никой не се сеща за тежестта на тяхната отговорност. В тази статия искаме да ви припомним за една позабравена в кризата с COVID-19 застраховка – Отговорност на директори. Тя може да не изглежда като жизненоважна в момента, но има много причини да бъде сключена точно сега.

Застраховка Отговорност на директори – какво представлява?

Застраховка Отговорност на директори обичайно покрива щети, свързани с умишлени или неумишлени действия на ръководни кадри, включително грешни решения, неглижиране, пропуски в изпълняването на задълженията и т.н., довели до щети върху трети лица или върху самата компания. Застраховката покрива съдебни разходи, включително присъдени обезщетения, при съдебен процес срещу застрахования. Също така, в покритието влизат основни разходи за живот, като вноски по кредити, застраховки, образование на непълнолетни деца, в случай на запор на имуществото на застрахования. Обичайно застраховката покрива и разходи за възстановяване на репутацията. Застраховка Отговорност на директори е доживотна.

Важно! Застраховка Отговорност на директори НЕ е здравна застраховка или застраховка злополука, така че не осигурява покритие срещу разболяване от COVID-19. За застраховки срещу разболяване, смърт или временна неработоспособност вследствие на COVID-19, вижте нашата статия за Застраховки срещу COVID-19.

Защо застраховка Отговорност на директори е толкова важна при COVID-19?

Пандемията от коронавирус в мащабите, в които я наблюдаваме днес, е събитие, което не се е случвало от десетки години. На практика съвременният свят не е виждал подобно нещо. И въпреки всички анализи и подготовка за кризисни ситуации, никой не знае кой точно е правилният подход. Тъй като са засегнати много хора, стресът върху всички е огромен, включително върху кадрите на ръководни позиции. Да затворим ли бизнеса днес и кога точно да го отворим? Каква защита да осигурим на служителите? Ще успеем ли да предоговорим отношенията си с кредиторите и какви ще са последиците? Трябва ли да уволняваме хора и колко? Всичко това са въпроси, с които вече от година ежедневно се сблъскват хиляди мениджъри. Независимо дали имате малък ресторант или спортна зала с 4-5 служители, или управлявате компания с 500 служители, нито едно от тези решения не е лесно.

Какво ще се случи в бизнес средата след 2 месеца можем само да гадаем, затова и рискът от решение, което няма да се окаже съвсем правилно, е голям. Затова и застраховка Отговорност на директори е необходимият стимул, или пък спасителен пояс, който ще помогне на ръководните кадри да вършат ежедневната си работа с по-малко стрес, което пък означава с по-малък риск от грешни решения.

Покрива ли застраховката събития, свързани с коронавирус?

Застраховките от този тип като цяло не изключват рискове като пандемия, тъй като се приема, че щетите по тях нямат пряка връзка с такива събития. Затова и няма място за притеснение в случая.

Как да сключим застраховка Отговорност на директори?

Това е специализирана застраховка и най-добрият начин е да я сключите след консултация с лицензиран застрахователен брокер. Специалистите на Инстрейд Застрахователен брокер са на Ваше разположение за консултация и оферта. Свържете се с нас!

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно

Тагове::