Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

МВФ увеличи капацитета си двойно

Международният валутен фонд увеличи два пъти капацитета си за отпускане на заеми за държави с финансови затруднения, съобщи Би Би Си. Новината бе оповестена в съобщение на фода след среща на членовете му във Вашингтон.

Капацитетът на МВФ е увеличен с 430 милиарда долара, се посочва в съобщението. Това става възможно, след като част от страните членки са се съгласили да отпуснат допълнителни кредити на МВФ, в случай на необходимост. Най-големият донор на фонда са страните от Еврозоната, които ще дадат допълнително 200 милиарда долара. Следващият по големина кредитор е Япония, с $ 60 млрд. Южна Корея и Великобритания ще отпуснат допълнително по $ 15 млрд., Швеция – 10 млрд., Норвегия – 9,3 млрд., Полша 8 млрд., Автралия и Дания по 7 млрд. и Сингапур 4 млрд. долара.

Шефката на МВФ Кристин Лагард обяви още, че няколко страни, между които Русия, Индия, Китай и Бразилия също са проявили интерес да финансират фонда, но намеренията им няма да бъдат оповестявани публично засега. Бразилия иска повече власт в управлението на фонда в замяна на допълнително финансиране, според запознати източници. САЩ пък не се очаква да предложат допълнителни пари изобщо, защото това би предизвикало критики на фона на предизборната кампания.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: Финансови новини

Тагове::