Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Застрахователи спасяват строителството на жилища във Франция

Френският президент Франсоа Оланд може да извие ръцете на застрахователите в страната и да ги принуди да помогнат за възстановяването на френската икономика и в частност строителството на жилища, пише Блумбърг. Подобно предположение изказва шефът на Френската строителна федерация Дидие Ридоре в интервю за агенцията.

Президентът трябва да притисне застрахователите да отделят част от ресурсите си за жилищно строителство, обяснява Ридоре. В момента се водят преговори между правителството, застрахователите и строителните компании за възраждане на строителната индустрия и в частност жилищното строителство, където има дефицит.

Френският президент е подложен на голям натиск да подкрепи строителния сектор, тъй като продажбите на жилища не вървят, а потребителите се колебаят да купуват заради рекордно високите цени. На 1 февруари Оланд призна, че обещанието му да бъдат построени 500 000 жилища през 2013 г. няма да бъде ростигнато и обеща да работи върху осигуряването на жилища на поносими цени като прокара закон, задължаващ застрахователите да инвестират част от средствата си в недвижими имоти.

Състоянието на френския имотен пазар се влоши и от вдигането на данъците върху доходите и данъците върху имущество на французите, за да намали големия бюджетен дефицит на страната.

„Франция ще построи 300 000 жилища през 2013 г. и по-малко през 2014 г., така че този въпрос ще остане изключително болен, тъй като ще доведе до загуба на работни места и приходи от ДДС“, обяснява Ален Динин, шеф на парижката компания за имоти Nexity. „Цените не могат да паднат, така че хората с доходи малко под средните ще се затрудняват още повече да си намират жилища и политическият натиск ще стане огромен“, анализира Динин.

Проблемът се подхранва и от трайно високите цени. Разходите за строителство са се увеличили с 55 % през последните 12 години заради завишените екологични норми и изисквания за сигурност. Това в комбинация с дефицита на свободни хлощи в най-атрактивните райони около Париж и други големи градове означава, че строителните компании трудно могат да предложат евтини жилища на пазара.

„Има недостиг на поне 500 000 жилища във Франция“, посочва Оливие Елуер, икономист в банката Credit Agricle. „Секторът има тясна връзка с осигуряването на работни места. Всичко, което може да помогне на строителството в трудните зони ще облекчи недостига, ще увеличи платежоспособността на домакинствата и ще продължи сегашното бавно нарастване на цените“, обяснява той.

За да раздвижи индустрията, правителството разработва ново законодателство, което ще предвижда данъчни облекчения за застрахователите, които инвестират в строителството на жилища. Това би трябвало да доведе до построяването на 20 000 – 40 000  жилища на година. Застрахователите обаче са неспокойни, тъй като различни правителства многократно са променяли правилата във Франция и изгодното предложение може да не се задържи дълго.

През последните години инвестициите в жилищни имоти не са много популярни сред френските застрахователи, които предпочитат да инвестират в бизнес имоти, очаквайки по-голяма доходност от инвестициите. От общо 1,88 трилиона евро инвестиции на застрахователите, 56 % са в частния сектор, а 2 % от тях в недвижимо имущество. В момента индустрията е инвестирала около 16 милиарда евро в жилищни имоти, но смята да помогне за възстановяването на строителството на жилища за средната класа, се посочва в съобщение на Френската застрахователна федерация.

За да намали разходите за строителство, Оланд планира още да отдаде или продаде държавна земя и други държавни имоти с отстъпка. В същото време обаче тази идея среща съпротива от местните власти, които се тревожат, че новите строежи изискват повече разходи за инфраструктура и отчуждават избирателите.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове::