Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Застрахователи страдат от дълголетни клиенти

Застрахователите в Норвегия са изправени пред сериозна заплаха от падане на печалбите, след като нов доклад разкри прогнозите за продължителността на живота в страната. Проучванията сочат, че средната продължителност на живота в страната ще се увеличи с 5 години до 2050 г. и застрахователите ще трябва да подготвят много по-големи резерви, за да отговорят на ангажиментите си, съобщава Ройтерс.

Норвежките застрахователи ще се нуждаят от допълнителни резерви в размер на 50 милиарда норвежки крони, или 8,72 милиарда долара, става ясно от доклада. Те ще трябва да започнат да ги събират през следващата година и ще имат пет години на разположение, за да попълнят запасите. Това се налага, след като проучване показа, че продължителността на живота в страната ще достигне средно 86 години през 2050 г., в сравнение с 81,3 години през 2012 г.

„Това ще намали печалбите ни с около 10 %”, пресмята Геир Холмгрен, шеф на отдела по животозастраховане в компанията Storebrand. „Изгледите са с 15-20 % по-лоши, отколкото очаквахме”, добавя той.

Акциите на Storebrand паднаха с 6,7 % след обявяването на новините, тъй като акционерите се тревожат за дългосрочните си инвестиции, въпреки че според компанията в краткосрочен план няма да има сътресения.  Компанията очаква, че допълнителните резерви, които трябва да събере, са 11,5 милиарда крони. Доскоро предположенията бяха за 10 милиарда крони.

До 20 % от допълнителните резерви ще трябва да дойдат за сметка на дивидентите на акционерите.

Най-голямата норвежка банка DNB пък посочи, че според нейните изчисления застрахователното й крило ще се нуждае от 14,4 милиарда крони допълнителни резерви.

Сподели ако ти харесва:Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit
Tweet about this on Twitter
Twitter

Публикувано в :: ЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове::