Станете ни приятел във Facebook Последвайте ни в Twitter Вижте видеото ни в YouTube

Уведомяване за ГТП

Талон за ГТП
Панел за управление: Вход Забравена парола

 • step-1_on Данни за МПС
 • step-arrow
 • step-1_off Потребител
 • step-arrow
 • step-1_off Потвърждение
 • step-arrow
 • step-1_off Готово!
УВЕДОМЯВАНЕ ЗА ИЗТИЧАНЕ НА ГОДИШЕН ПРЕГЛЕД НА МПС

ДАННИ ЗА МПС

Имейл SMS

Въведете коректно необходимите данни. На следващата стъпка ще въведете информация за потребителя.

 

Инструкция за ползване на услугата

Абониране и въвеждане на МПС

За да използвате тази безплатна за Вас услуга, трябва да се регистрирате. След като имате профил, ще можете да добавите един или повече автомобили, за които да бъдете уведомавани за ГТП по избран от Вас начин.

 • В стъпка "Данни за МПС" в полето Регистрационен номер въведете Държавния Контролен Номер /ДКН/ на МПС. Той е посочен в регистрационния талон, секция А или на регистрационните табели на самия автомобил.
 • В полето "Телефон за уведомяване" посочете валиден мобилен телефон. На него ще получите код за потвърждаване ва Вашия абонамент.
 • В полето "Дата на следващ технически преглед" посочете датата указана в талона за техничeски преглед.
 • При следващата стъпка изберете опцията регистриран клиент ако сте регистрирани. Така формуляра ще се попълни автоматично. Ако нямате регистрация попълнете необходимите данни: Имена за контакт, телефон и имейл за уведомяване. Телефона за уведомяване може да е различен от телефона, който сте използвали за регистрация на потребител. Изберете начина за уведомяване и приемете Общите условия.

Редактиране на профил или събитие

Когато сте влезли в профила си можете да променяте данните на профила си. Също така ще можете да редактирате регистрационни номера и дати за ГТП на въведените от вас автомобили .

Получаване на известие

15 дни преди датата ще получите напомнящо съобщение за наближаване на крайния срок за ГТП на указания имейл или мобилен телефон.

Подновяване

Когато регистрираното в системата МПС премине през технически преглед трябва да влезете в профила си и да въведете новата дата за следващ ГТП. Така ще подновите уведомяването за това МПС.

 

Уведомяване за Годишен Технически Преглед

Безплатна Услуга от Инстрейд Застрахователен брокер

Какво точно предлагаме?

Абонирайте се за услугата и ще Ви изпратим напомнящ СМС или имейл 15 дни преди изтичането на срока за ГТП /годишен технически преглед/ на автомобила.

Цена за уведомяването

Услугата Уведомяване за ГТП е безплатна за Вас. Молим Ви да оцените факта, че Инстрейд инвестира средства в разработването и поддръжката на системата и да я използвате разумно и по предназначение.

Кое МПС трябва да минава на ГТП?

Всяко МПС се представя на годишен технически преглед през месеца в знака за периодичен преглед от предходната година.

По-точното наименование на техническият преглед не е „годишен“ а „периодичен“, защото някой превозни средства са длъжни да минават преглед и два пъти в годината.

 • Леките автомобили трябва да преминават ГТП веднъж в годината.
 • Таксиметровите автомобили са длъжни да се явят на ГТП през 6 месеца.
 • Товарните автомобили на възраст над 10 години също са задължени да минават ГТП през 6 месеца.
 • Новите автомобили трябва да се явят за първи път на ГТП на третата година, като вторият преглед се извършва две години след първия ( след петата година се явяват ежегодно).

ГТП е валиден до датата написана в талона за преглед! Препоръчително е да не чакате последният ден.

Какво е наказанието ако управляваме МПС с изтекъл или невалиден ГТП ?

Ако от КАТ установят, че управлявате МПС без ГТП, могат да ви напишат глоба с фиш на стойност до 50 лв. Санкцията е за това, че управлявате технически неизправен автомобил. Полицаите могат да решат да ви напишат и Констативен протокол за извършване на административно нарушение /акт/, при който след влизане на наказателното постановление в сила, освен паричната санкция ще ви бъдат отнети и до 5 контролни точки.

Сериозни последствия може да имате с вашите застрахователи, ако с автомобилът ви без валиден ГТП стане инцидент. Вашият застраховател може да ви откаже изплащане на обезщетение по застраховка "Каско" тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил! Това важи с особена сила в случаите, когато вината е ваша (няма право на регрес). Всички застрахователи по застраховка "Каско" включват в условията си изключение за управление на технически неизправно МПС.

Застрахователят може да откаже да изплати и обезщетение по застраховка "Гражданска отговорност" на понеслите вреди лица или да предяви регресен иск към вас, в случай че автомобилът ви е бил без валиден талон за технически преглед. Вредите могат да достигнат огромни размери!

Какви документи са ми необходими за ГТП?

На годишен технически преглед трябва да се представят задължително следните документи :

 • Свидетелство за регистрация на МПС /с четливо копие на голям талон/;
 • Знак за извършен преглед от предходната година;
 • Застраховка Гражданска отговорност за годината, през която се извършва ГТП;
 • Документ за техническа изправност за монтирана в МПС газова уредба или друго съоръжение;
 • Платен данък за текущата година /извършва се онлайн проверка/.

Отговорност

Въпреки, че ще положим всички усилия и необходимите грижи за предоставяне на възможност на Потребителя за нормално ползване на Услугата, молим да имате впредвид, доколкото предоставянето и е безплатно, нямаме задължението и не гарантираме, че ще бъде непрекъсната, навременна или гарантирана. Потребителят декларира, че използването на предоставяната безплатна Услуга от сайта indtrade.bg и Инстрейд ще бъде изцяло на негов риск и отговорност. Инстрейд не носи отговорност за каквито и да е вреди, произтичащи от използване или невъзможността за използване на Услугата.